torstai 18. marraskuuta 2010

Merkittävä ennakkopäätös taiteilijoiden verotukseen

Verottajalla on ollut taipumus käsitellä taiteilijoita välillä harrastelijoina, välillä ammattitaiteilijoina, ilman mitään johdonmukaista logiikkaa. Harrastelijahan ei esimerkiksi saa samanlaisia verovähennyksiä kuin ammattilainen. Tähän liittyen KHO:n päätös (31.12.2009, KHO:2009:106) erään ikääntyneen liittoon kuuluvan taiteilijan veroasiasta on merkittävä.

Taidemaalariliitto on pitänyt asiaa tärkeänä ja ajanut asiaa KHO:een asti. Päätöksessä on hyvin otettu huomioon taiteilijan koko ura: koulutus, järjestön jäsenyys sekä monivuotinen taiteellinen toiminta. Vaikka taitelijalla oli kyseisenä vuonna pienet teosmyyntitulot, sai hän vähentää taiteellisen toiminnan menot kokonaisuudessaan verotuksessaan. Koska teosmyyntitulot eivät riittäneet kattamaan menoja, verovähennys voitiin loppuosaltaan ulottaa taiteilijan saamiin työeläketuloihin.

KHO:n päätös on erittäin tärkeä ikääntyneille taiteilijoille. Ammattitaiteilijuuden tulee säilyä verotuksessa, vaikka ikää karttuu ja myyntitulot pienenisivät. Myös muun ikäiset taiteilijat voivat vedota ratkaisuun, jos esimerkiksi verottajan kanssa tulee erimielisyyksiä siitä, miten ammattitaiteilijuus määritellään. Lisäksi ratkaisu tullaan julkaisemaan seuraavassa verohallinnon henkilöstöverotuksen käsikirjassa.

Asiasta voi tarkemmin tiedustella taidemaalariliiton pääsihteeriltä Terhi Aaltoselta.

Todella suuri kiitos taiteilijalle ja taidemaalariliitolle taistelustaan taiteilija-veronmaksajan puolesta.

Nella Keskisarja, kuvataiteilija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti