torstai 25. marraskuuta 2010

Höyrysahoilla Suomi nousuun? (HS mielipide 25.11.2010)

Sanna Nyqvist, HS 25.11.2010 (Facebookissa julkaistu versio)*

Yliopistojen siirtyminen osin yritysrahoitteiseksi näyttää johtavan siihen, mitä ennalta pelättiin: ihmistieteiden, erityisesti humanististen tieteiden alasajoon. Yritykset haluavat kohdistaa lahjoituksensa omille aloilleen, ja Oulun yliopiston varainkeruun johtajan mukaan toiveita kuunnellaan herkällä korvalla (Yle Uutiset 23.11.).

Tutkimukseen ja yliopisto-opetukseen panostamista ei kuitenkaan voi tehdä vain tämän päivän tarpeista ja vaatimuksista käsin. 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneet Alfred Kordelin ja Emil Aaltonen olivat merkittäviä suomalaisia liikemiehiä, jotka testamenttasivat omaisuutensa tieteen ja kulttuurin hyväksi. Mitä jos he olisivat kohdistaneet varansa omille aloilleen, esimerkiksi höyrysahateollisuuden ja kenkäteollisuuden tutkimukseen? Molemmat olivat kannattavia bisneksiä aikanaan, mutta mikä olisi lahjoitusten merkitys tämän päivän Suomessa?

Hyvä sijoittaja tietää, että tämän päivän vahvat yhtiöt ja alat eivät takaa tuottoa tulevaisuudessa. Sama pätee tieteeseen. Suomalainen tiede voi menestyä vain monialaisena ja moniarvoisena. Humanistisilta aloilta valmistuu osaavia ja kielitaitoisia ihmisiä, jotka pystyvät vaativaan merkitysten analyysiin ja ongelmien ratkaisemiseen. Humanistinen tutkimus tukee ja edistää kulttuurin ja yhteiskunnan kehittymistä. Suorittavat ja tuottavat alatkin tarvitsevat uudistuakseen ja säilyäkseen aloja, jotka analysoivat, selittävät ja ymmärtävät.

Höyrysahat ovat kadonneet ja kenkien valmistus siirtynyt halpamaihin. Onneksi rahoja ei sijoitettu niihin. Jatkuvaan kulutukseen ja kasvuun perustuva maailmankuva muuttuu, kun ympäristön rajat tulevat vastaan. Mitä meille jää sen jälkeen?

Humanistiset alat koskevat ihmisyyden perustaa, kieltä ja kulttuuria. Ne tarjoavat keinoja ymmärtää ja uudistaa maailmaa. Humanistiset alat eivät ole itsestäänselvyys, vaan niitä täytyy edistää, vaalia ja tutkia. Ne ovat tulevaisuuden selviytymisstrategia.

Sanna Nyqvist, kirjallisuudentutkija, Helsingin yliopisto


*[Sanna liitti Facebookissa tekstiinsä seuraavan loppuhuomautuksen:] Julkaistu Hesarissa 25.11.2010 muokatulla otsikolla (ja ehkä muillakin muokkauksilla, en ole vielä ehtinyt nähdä päivän lehteä).

1 kommentti:

  1. Korjaan virheen: Ylen uutisissa haastateltu varainkeruun johtaja oli Vaasan yliopiston Jouko Havunen, ei Oulun yliopiston edustaja. Vaasassahan humanistinen ajettiin juuri yhteen hallintotieteiden kanssa.

    Linkki Ylen uutiseen:
    http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/11/humanistit_jaamassa_yliopistojen_varainkeruun_jalkoihin_2158648.html

    VastaaPoista